Strada Foisorului 119, Sector 3, Bucuresti
+40723 929 011
bisericafoisor@gmail.com

Despre

Biserica Parohiei Foisor

Biserica Foisor este una dintre vechile si minunatele biserici ale Bucurestilor. Biserica este in cadrul Arhiepiscopiei Bucurestilor, in sectorul 3, Protoieria III Capitala, la intersectia strazilor Regenerarii si Foisorului, nu prea departe de Posta Vitan sau de marele centru comercial Mall-Vitan, de unde se poate veni daca o iei pe strada Brandusilor. In prezent, biserica se invecineaza cu Biserica Tarca, la est; Biserica Apostol, la nord-vest; Biserica Caramidarii de Jos, la vest; Manastirea Vacaresti, ctitoria familiei Mavrocordat, demolata insa in perioada comunista – la sud.

Biserica Foisor are doua hramuri, hramul „Nasterea Maicii Domnului” (8 septembrie) si hramul „Sfantul Trifon – ocrotitorul holdelor, al gradinarilor” (1 februarie); are si acest al doilea hram, intrucat, in aceasta zona, locuiau „oameni care cultivau zarzavaturi” (memoria batranilor locului). Este monument istoric- zidita intre 1746 de catre Doamna Smaranda Mavrocordat sotia Domnitorului Nicolae Alexandru Mavrocordat asa cum scrie de altfel in pisania de deasupra usilor de la intrarea in biserica. Aceasta inca isi pastreaza scumpele ei fresce, ce ii imbraca peretii.

Biserica Foisor - Adormirea Maicii Domnului

Numele de „foisor” ii revine de la foisorul care a facut parte din corpul palatului domnesc, zidit de Doamna Smaranda – sotia lui Nicolae Mavrocordat, care este si ctitora acestei biserici. Urmele palatului se mai pot vedea si astazi in partea de sud – est a bisericii, care au fost cercetate de catre Muzeul de Istorie a Bucurestilor in cursul anilor 1963 si 1964, cand au fost facute sapaturile descoperindu-se temeliile acestui palat.

Pentru ca interiorul acestei biserici sa fie si mai clar si bine lamurit, notam in cele ce urmeaza, in intregime, pisania acestei biserici, care este sapata pe o mare lespede de piatra, lunga de 1,10 m si inalta de 0,75 m, litere chirilice, in relief si care este asezata deasupra usii de la intrarea in biserica. Este recunoscuta de toti cercetatorii ca cea initiala si originala.

Biserica Foisor - Adormirea Maicii Domnului

„Aceasta Sfanta si Dumnezeiasca Biserica cu hramul Nasterea Prea Sfintei Stapanei noastre Nascatoarei de Dumnezeu si Pururea Fecioara Maria, este din temelie zidita, zugravita si infrumusetata pe dinlauntru si pe dinafara pana la savarsit, precum se vede, cu toata cheltuiala Prea Luminatului Mariei Sale Doamna Smaranda, Doamna Fericitului si Pururea pomenitului raposatului, Mariei sale Ioan Nicolae Alexandru Voievod. Savarsindu-se in zilele Prea Luminatului si Prea Inaltatului Domn Ion Constantin Nicolae Voievod, intru a patra domnie a Mariei Sale aici in Tara Romaneasca, pentru vesnica pomenire a Mariei Sale si a tot luminat neamului Mariei Sale si a inchinat-o a fi metoc Sfintei Manastiri Radu Voda de aici din Bucuresti unde exista; se cinsteste hramul Prea Sfintei Treimi, fiind mosia acestei Manastiri. Si a fost ispravnic pana la savarsirea acestui Dumnezeiesc lacas Pascal Vel. Ispravnic. De la zidirea lumii 7254- De la Hristos 1746- noiembrie 20.”

Biserica Foisor - Adormirea Maicii Domnului

Deci din pisanie se vede clar ca Biserica Foisor a fost zidita in anul 1746, de catre Doamna Smaranda Nicolae Mavrocordat si a fost inchinata ca metoc Manastirii Radu Voda din Bucuresti, cu care se invecina in partea de sud – vest. Locul pe care a fost zidita Biserica Foisor facea parte din mosia Manastirii Radu Voda. Aceasta mosie, in acea vreme, se gasea in afara de Bucuresti, era acoperita cu vii si pamant arabil, nu avea nici un fel de constructii si de aceea Doamna Smaranda si-a zidit palatul de vara cu foisor, locul fiind mai inalt si mai racoros si in acelasi timp foarte linistit. Biserica fiind metoc al Manastirii Radu Voda, este de la sine inteles ca era deservita de calugari. Era imprejmuita cu un zid gros de caramida, avand in jurul ei chiliile calugarilor, a caror urme s-au pastrat pana in anul 1925.

Biserica Foisor - Adormirea Maicii DomnuluiBiserica era construita din caramida subtire, var si nisip, compozitie foarte rezistenta si durabila; are zidurile foarte groase; in interior la despartirea naosului, cupola este sprijinita de doi stalpi din piatra masiva si cioplita rotund. Are catapeasma din zid; ferestrele erau mici, asa cum era obiceiul sa se faca in acea vreme, forma de firida, arhitectura si stil bizantin- brancovenesc; pridvorul deschis, usa de la intrare din stejar cioplit cu toporul, imbracata in fier si broasca facuta de mesteri fierari din vremea aceea.

Biserica Foisor - Adormirea Maicii Domnului

Ansamblul actual este compus din: biserica propriu-zisa, in centru; casa parohiala, un turn clopotnita – pe latura de nord; vestigii ale zidului de incinta – la est si sud; un nou si modern lumanarar – la sud-vest; doua cruci vechi, din piatra, cu inscriptii chirilice – la vest. Tot ansamblul acesta arhitectural este incadrat, de asemenea, pe latura nordica si estica, de blocuri ridicate in perioada comunista, iar spre sud si vest atat de vechile case ale cartierului Foisor, cat si de vilele si bloculetele moderne (tip rezidential) din perioada actuala.

Biserica Foisor - Adormirea Maicii Domnului

Pictura in fresca a bisericii „Foisor” este marcata prim manierismul grafismului, expresivitatea orientala a portretelor si caracterul decorativ al compozitiei si al ornamentelor. Ea are o importanta istorico-documentara, artistica, iconografica si spiritual-cultica. Pictura in ulei dateaza din anul 1889; in anul 1936, ea a fost refacuta. Pictura din biserica „Foisor” se compune din scene mari, tip tablou. Paleta cromatica include toate culorile, de la brun inchis, rosuri intense, albastru si verde, ocru si galben. Stratul-suport al acestei picturi, in ulei, il formeaza fresca veche.

In interior, biserica ne apare mult prea sobra, impresionand nu doar prin valorile sale arhitectonice, ci si prin pictura fresca, realizata in stil bizantin-brancovenesc, acoperita cu un strat de calcar si iarasi pictura in ulei. Pictura fresca este stil bizantin- brancovenesc, care se pastreaza si astazi, acoperita cu un strat de calcar si pictura in ulei. Este foarte inalta, are doua turle, dintre care cea din fata a servit de clopotnita pana in anii 1900. Fiecare turla are in varf cate o cruce de fier lucrata cu inflorituri.

Biserica Foisor - Adormirea Maicii Domnului

Caracteristicile stilului bizantin sunt siluetele alungite. Figurile, aproape intotdeauna vazute din fata, se prelungesc in ovale in care se deschid mari ochi ficsi, ce par ca ar vedea mai departe decat oamenii obisnuiti; privesc blajin si melancolic, fruntile lor si obrajii, si barbiile, par a fi ale strabunilor nostri. Figurile nu sunt reci, lipsite de viata, ci au, din contra, ceva uman, care incalzeste, mangaie sufletul.

In tot timpul cat Doamna Smaranda si dupa dansa neamul ei s-a servit de palatul din curtea Bisericii Foisor, acest palat era legat cu Manastirea Vacaresti, printr- un pod de lemn geamlac, sprijinit pe piloni grosi de stejar care in linie dreapta spre sud, trecea peste Dambovita care in vremea aceea forma un fel de mlastina; toata valea aceasta dintre biserica si Manastirea Vacaresti in linie dreapta distanta cam de 2,5 km. Ceea ce este mai interesant la aceasta biserica sta in faptul ca si-a pastrat turlele care au infruntat toate cutremurele de pamant care au fost in decurs de aproape 225 ani, lucru foarte rar intamplat in Bucuresti si chiar in intreaga tara.

Biserica Foisor - Adormirea Maicii Domnului

In anul 1936 s- a reconditionat pictura in ulei care dateaza din anul 1889, cand peste pictura initiala s- a asternut un strat gros de calcar si apoi o pictura in ulei de nici o valoare artistica. De la aceasta data nu i s- au mai facut nici un fel de reparatii. Astazi se simte nevoia mai mult ca oricand de restaurarea picturii initiale, fresca si chiar restaurarea din punct de vedere arhitectural al monumentului, lucrare care necesita fonduri foarte mari.

In anul 1925 s-a cladit in partea de rasarit a curtii bisericii prima casa parohiala compusa din 4 camere pentru locuinta preotilor. In anul 1930 s-a cladit a doua casa parohiala, aceasta fiind in partea de nord a curtii bisericii. In anul 1935 s-a cladit clopotnita din zid, cu intrare, stil manastiresc in partea de nord- vest a curtii bisericii.

Biserica Foisor - Adormirea Maicii Domnului

In ultima vreme s-au intreprins urmatoarele lucrari:

Biserica Foisor - Adormirea Maicii Domnului

Adresa Bisericii Foisor: Strada Foisorului, nr. 119, Sector 3, Bucuresti

Biserica Foisor - Adormirea Maicii Domnului